Ossobucco Milanese

Ingrediënten (2 personen):

4 el olijfolie

1 ui, in dunne reepjes gesneden
2 stengels (geschild) bleekselderij in brunoise
2 plakken kalfsschenkel ca. 300 gr/stuk
6 el boter
125 ml droge witte wijn (op kamertemperatuur)
125 ml hete kalfsbouillon (of runderbouillon)
Paar lepels bloem
takje verse rozemarijn (alleen blaadjes)
¼ tl gemalen nootmuskaat
Zout en gemalen peper
Gremolata
2 teentjes knoflook fijn geraspt
4 el fijngehakte bladpeterselie
Schil van biologische citroen heel fijngehakt

Bereiding:
Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan op middelhoog vuur en fruit de uien op laag tot middelhoog vuur gedurende 5 minuten, onder regelmatig roeren.
Voeg de tomaat toe en bak weer 5 minuten op middelhoog vuur, onder regelmatig roeren. Opzij zetten.
Doop de kalfslapjes in de met zout en peper gekruide bloem en schud de overtollige bloem eraf..
In een braadpan met dikke bodem verwarm je  de boter op middelhoog vuur. Bak de kalfslapjes enkele minuten aan beide kanten in de boter bruin en keer ze regelmatig om.
Ga door met bakken op laag tot middelhoog vuur en blus af met de witte wijn, kook kort door en doe vervolgens de bouillon erbij. Voeg tot slot de gebakken ui en tomaat toe.
Kruid met peper en zout en voeg dan de nootmuskaat en rozemarijn toe.
Dek af en laat 1 uur op laag tot middelhoog vuur sudderen.
Bereid de gremolata zodra het vlees van het bot begint los te laten.
Meng in een kom de knoflook, citroenschil en peterselie en strooi deze op het laatste moment van het koken over het vlees. Serveer met een Milanese saffraanrisotto. Zie hierna.

Comment