Ik ben weer op Mallorca en geniet een paar weken van de zon en het lekkere eten hier. Annemarie heeft me nu ingewijd in de geheimen van de Coca de Verduras, die heerlijk pizza-achtige groentetaarten die ze bij de bakker in stukken verkopen. Meteen aan de slag. Mijn schoonzus is hier ook en we hebben lekker staan snijden en hakken in de keuken.
Het gaat als volgt:

Een plat bakblik met als het kan een opstaand randje. Maat ca 30x40 cm. Je ziet het op de foto, die kocht ik bij de Corte Inglès, speciaal voor de coca.

Nodig:
1 kg (zak) tarwebloem 
1 el Varkensvet (reuzel)
50 ml water
50 ml bier
50 ml olie (zonnebloem oid)
½ tl zout

1/2 Courgette, in kleine blokjes gesneden, de zaadkern verwijderd
1 ui, in kleine stukjes gesneden
1/2 rode paprika, in kleine blokjes gesneden, zaadlijsten e.d verwijderd
2 lichtgroene puntpaprika's (in NL te koop bij Turkse of Marokkaanse winkels)
in kleine stukjes gesneden, zaadlijsten e.d verwijderd
4 tenen knoflook, in kleine stukjes gesneden
1 ontvelde tomaat van zaad en vocht ontdaan en in stukjes gesneden
Zout
1 tl paprikapoeder 
snufje Cayennepeper
gemalen peper uit de molen

Meng alle groenten in een grote kom en sprenkel er ca. 1 tl zout overheen en meng goed door. Dit is van belang om vocht aan de groente te onttrekken. Zet een nacht afgedekt in de ijskast.
Giet het vocht de volgende dag af en dep vocht weg met wat papier.
Vervolgens meng je de olijfolie, de paprikapoeder, cayennepeper en gemalen peper erdoor.

Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte.

Voor het deeg ga je als volgt te werk. Doe de reuzel, water, bier zout en olie in een kom en voeg ongeveer 1/3 van de bloem toe. Kneed alles goed door met de hand. De massa mag niet te nat zijn, maar moet soepel kneedbaar zijn. Voeg wat extra bloem toe voor de gewenste kneedbaarheid.

Leg de deegbal in het bakblik en werk het met je vingers uit tot een platte laag in het blik. Druk de randen nog even aan met een vork om een opstaand randje te creëren. Zie de foto’s.

De klaarstaande groente kan je nu over de deegbodem in een dunne gelijkmatige laag verdelen.

Blik in de oven en ga na 30 minuten eens kijken. De groentes moeten een beetje schroeien en het deeg moet kleur krijgen. Dat kan makkelijk oplopen tot een uur!

Als de coca dan naar je zin is kan hij uit de oven. Iets laten afkoelen en eten maar.

Je hebt nu een recept hoe je Coca kan maken, maar het aantal mogelijkheden is natuurlijk onbeperkt. Het deeg is het uitgangspunt en de groentes, al dan niet met vlees of vis kan je zelf samenstellen. Veel succes en laat me je resultaten weten dan delen we die.

1 Comment