Ingrediënten:
4 grote aardappels van 10-12 cm
Olijfolie
60 gr fijngesneden ontbijtspek
1 sjalotje fijngesneden
1 teen knoflook
100 gr geraspte Gruyère kaas
2 á 3 el crème fraîche
2 el gehakte peterselie
4 kwarteleitjes

Bereiding:
Zet de oven op 200C conventioneel. Schrob en was de aardappels goed, dep ze droog en wrijf ze met je handen in met wat olie. Leg ze op een vel alufolie op een bakblik. Schuif het blad in de oven voor ongeveer een uur. Draai de aardappels elke 20 minuten en prik er in om te voelen of ze al zacht en gaar zijn. Haal ze er dan uit en laat afkoelen.
Voor de vulling bak je intussen het ontbijtspek in wat olie tot het begint te kleuren, draai het vuur iets lager. Doe de sjalot erbij en pers de knoflookteen erin uit. Roer er af toe in tot de sjalotjes glazig zijn. Zet apart.
Snijd van de afgekoelde aardappel in de lengterichting een kap af. Hol de aardappels met een lepeltje voorzichtig uit tot een wanddikte van ongeveer een centimeter. Neem tweederde van de uitgeschepte aardappel en hak het met een mes. Doe het in een kom en doe er het ui-spek mengsel, crème fraîche,  bieslook en driekwart van de Gruyère bij. Maal er flink wat peper over en voeg zout toe. Lepel goed door en vul daar de aardappels weer mee. Blijf wel iets onder de rand. Breek in elke aardappel een eitje. Maal er nog een beetje peper over en bestrooi met Gruyère kaas. Plaats in een voorverwarmde oven van 160C en bak een halfuur tot de aardappels weer warm zijn en het ei gaar. Sprenkel er wat peterselie over en serveer samen met een lekkere salade.

35a. Gevulde Aardappel.jpeg

Comment