[gallery]

Dat klinkt wel bijzonder zo, maar het is de reden dat ik hier op Mallorca ben. Om mijn moeder te helpen met het inrichten en in gebruik nemen van haar nieuwe keuken. Inwijding dus. Het is een mooie hoekkeuken geworden met allemaal nieuwe apparatuur. De belangrijkste verbetering daarin is wel dat het oude butagas fornuis/oven het veld heeft moeten ruimen en is ingeruild voor een moderne electrische oven met alle mogelijke bedieningsuitdagingen. Ik heb niks tegen gas, maar de oude oven was erg weerbarstig om hem op de juiste temperatuur te krijgen en te houden. Je moest echt voor het deurtje gaan zitten en de speciaal daarvoor achter het raampje opgehangen thermometer in de gaten houden. En met de jaren werd de oven steeds onbetrouwbaarder. Maar het nieuwe spul, zoals de mooie 5 pits gas kookplaat, is minder temperamantvol dan zijn voorganger. Uitgerust met piëzo electrische ontstekers en dito beveiliging geeft ie wel minder energie af. De intensiteit van de vlam is van mindere klasse. Daar  moeten we nog eens over praten of er geen andere sproeiers in kunnen.
De initiatie zelf was een paar dikke plakken Mallorquinse lamsbout. Onze slager aldaar Carne d'Or in Cala d'Or betrekt al zijn vlees van lokale producenten. Zijn rundvlees bijvoorbeeld komt uit Felanitx. De man is zich zeer bewust van kwaliteit en lokalilteit en al dat industrieel geproduceerde vlees is niets voor hem en voor de wereld. Ik denk er net zo over en het is een genoegen om vlees bij hem te kopen. Overigens heeft hij ook heerlijke aardappels en tomaten van een bevriende boer die ze ambachtelijk verbouwd.
Enfin terug naar onze lamsboutplakken. We hebben ze in een olijfolie marinade gedaan van vers geperst knoflook, droge thijm en rozemarijn, zout en een beetje citroenrasp (van eigen boom!). Dat heeft 24 uur mogen marineren. En oh wat ruikt dat dan heerlijk.
De oven aan op hete lucht en grill combinatie 200 gr. Celsius. De grote ovenschaal met het vlees erin gezet en dat maar eens 20 minuten kleur laten krijgen. Toen de stukken wortel en meiknol (een beetje voorgekookt) die door het restant marinade waren gehaald aan de braadslee toegevoegd. Nog een 10 minuten en we konden aan tafel.
Het Mallorquinse lam smaakt intens en heeft een stevige structuur, anders dan onze Nederlandse of Nieuw Zeelandse lammetjes. Het lijkt in dat opzicht meer op geit. We hebben ervan zitten smullen. Samen met een speciale jubileum wijn  (20 jarig bestaan) van Miquel Gelabert, Negre uit 2005.
Het was een mooi slot na weer een lange dag schoonmaken, inruimen en opruimen. De keuken is nu echt helemaal gebruiksklaar. Heerlijk!
Vandaag naar Palma om nog wat extra lampjes te kopen en ik heb gisteravond al een mooi biologisch speltdeeg gemaakt voor een heerlijk volkoren spelt brood dat ik daar vanmiddag in die mooie nieuwe oven van ga bakken.

Groet Michiel

Comment