Van de week kreeg ik van Annemarie, de hulp in de huishouding hier in huis, uit haar groentetuin een prachtig groentepakket om Tumbet (Mallorquinse groenteschotel) te maken. Ik heb het hele recept gedicteerd gekregen en na wat extra vragen was ik er wel uit hoe je Tumbet moet maken. Nu dan de praktijk.

Hieronder heb je alle foto's. Het begint met vlees bakken in een flinke plas olie in een pan. Ik heb kleingesneden lamsbout gebruikt die ik met zout en ras el hanout had ingepoederd. Nadat de gebruinde stukjes vlees uit de olie geschept zijn begint het met de Tumbet. Eerst een grote geschilde aardappel (patata) (uit 's-Horta) in plakken gesneden op hoog vuur in de olie om en om bruinbakken, dan overleggen in een greixonera, zo'n grote geglazuurde bruine aardewerken schaal. In de olie dan de plakjes courgette (calabacin) op hoog vuur om en om bruin bakken. Deze plakjes op de aardappelplakjes leggen. Nu de plakjes aubergine (berenjenas) die je in water hebt geweekt en vervolgens hebt afgedroogd om en om bruin bakken in de pan met de olie. Ik heb hier wat zout overheen gesprenkeld. De aubergineplakjes op de courgette in de greixonera leggen. De olie is op en het vuur kan uit. Snijd een lichtgroene puntpaprika in kleine dobbelsteentjes en doe hetzelfde met 5 tenen knoflook. Verspreid die over de aubergine en nu pak je een grove rasp en een paar hele rijpe tomaten. Rasp ze over de paprika met knoflook en bestrooi daarna met zout en peper uit de molen. De oven is dan inmiddels op 220 graden en zet de greixonera in de oven voor ongeveer een half uur.

Het lamsvlees heb ik met een gefruite ui met een flinke scheut witte wijn en gesneden munt laten sudderen op laag vuur tot gaar. Beetje room erbij nog wat verse munt, wat gemalen peper uit de molen en serveren maar.

Comment