Hier ben ik met het vervolg van de ingemaakte citroenen. De snelle methode heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik kan deze citroenen nu al gebruiken. Een hele lekkere saus die ik daarmee maakte is de volgende:

Gegrilde rode paprikasaus met ingelegde citroen

Gril 3 rode paprikas en ontpit en ontvel ze. Doe de ontvelde paprikas in de blender met twee tenen knoflook, een flinke scheut olijfolie, ingelegde schil van een halve citroen, klein handje verse peterselieblaadjes, een klein handje verse korianderblaadjes, sap van 1 citroen, snufje cayennepeper en zout naar smaak.

Laat de blender draaien tot je een mooie saus hebt. Proef en geniet. Doe het over in een container en zet een dag weg voor gebruik. Wordt echt nog lekkerder! De saus is heerlijk met een salade van slaharten, zie de foto. Ik deed er nog gehakte en geroosterde walnoot overheen.

Dat deed ik dus met de snelle ingelegde citroenen. Voor de langzame versie ga je als volgt te werk:

Neem een grote 1,7 liter weckpot en kook deze uit. Snij 8 biologische citroenen (geen bestrijdingsmiddelen en geen aangebrachte was op de schil) en boen ze nog even onder water. Snijd ze kruislings in zodat de 4 parten nog aan elkaar zitten. Stoor tussen de parten zeezout en druk de parten weer aan. Leg de citroenen strak in de pot. Voeg een paar peperkorrels, een paar kardemompeulen en enkele laurierbladeren toe. Zie er op toe dat de citroen stevig onder rand van de pot vastzitten. Giet er het sap van 2 uitgeperste citroenen bij en vul de pot zodat de citroenen onderstaan met kokend water. Deksel dicht en minimaal 2 maanden op een donkere plek wegzetten.

Bij gebruik vis je er een citroen uit met een lepel. Spoel de citroen goed af om het zout weg te spoelen. De pitten er ook uit en de rest kan je allemaal gebruiken.

Hoe langer in de pot hoe rijper de smaak. Ik heb ze laatst van een paar jaar oud gegeten en ook die zijn nog heerlijk.

Er wil wel eens een wit schimmel op de citroen die boven het vocht uitsteekt neerslaan. Je kan het van de citroen afspoelen en de citroen gewoon gebruiken.

Deze versie is natuurlijk nog lekkerder dan de snelle methode.

Comment