Facebook & Instagram
MIJN TWEETS
VOLG MIJN SOCIAL LINKS
Doorzoek Cometa Culinair
maandag
mrt142011

Keuken Initiatie

[gallery]

Dat klinkt wel bijzonder zo, maar het is de reden dat ik hier op Mallorca ben. Om mijn moeder te helpen met het inrichten en in gebruik nemen van haar nieuwe keuken. Inwijding dus. Het is een mooie hoekkeuken geworden met allemaal nieuwe apparatuur. De belangrijkste verbetering daarin is wel dat het oude butagas fornuis/oven het veld heeft moeten ruimen en is ingeruild voor een moderne electrische oven met alle mogelijke bedieningsuitdagingen. Ik heb niks tegen gas, maar de oude oven was erg weerbarstig om hem op de juiste temperatuur te krijgen en te houden. Je moest echt voor het deurtje gaan zitten en de speciaal daarvoor achter het raampje opgehangen thermometer in de gaten houden. En met de jaren werd de oven steeds onbetrouwbaarder. Maar het nieuwe spul, zoals de mooie 5 pits gas kookplaat, is minder temperamantvol dan zijn voorganger. Uitgerust met piëzo electrische ontstekers en dito beveiliging geeft ie wel minder energie af. De intensiteit van de vlam is van mindere klasse. Daar  moeten we nog eens over praten of er geen andere sproeiers in kunnen.
De initiatie zelf was een paar dikke plakken Mallorquinse lamsbout. Onze slager aldaar Carne d'Or in Cala d'Or betrekt al zijn vlees van lokale producenten. Zijn rundvlees bijvoorbeeld komt uit Felanitx. De man is zich zeer bewust van kwaliteit en lokalilteit en al dat industrieel geproduceerde vlees is niets voor hem en voor de wereld. Ik denk er net zo over en het is een genoegen om vlees bij hem te kopen. Overigens heeft hij ook heerlijke aardappels en tomaten van een bevriende boer die ze ambachtelijk verbouwd.
Enfin terug naar onze lamsboutplakken. We hebben ze in een olijfolie marinade gedaan van vers geperst knoflook, droge thijm en rozemarijn, zout en een beetje citroenrasp (van eigen boom!). Dat heeft 24 uur mogen marineren. En oh wat ruikt dat dan heerlijk.
De oven aan op hete lucht en grill combinatie 200 gr. Celsius. De grote ovenschaal met het vlees erin gezet en dat maar eens 20 minuten kleur laten krijgen. Toen de stukken wortel en meiknol (een beetje voorgekookt) die door het restant marinade waren gehaald aan de braadslee toegevoegd. Nog een 10 minuten en we konden aan tafel.
Het Mallorquinse lam smaakt intens en heeft een stevige structuur, anders dan onze Nederlandse of Nieuw Zeelandse lammetjes. Het lijkt in dat opzicht meer op geit. We hebben ervan zitten smullen. Samen met een speciale jubileum wijn  (20 jarig bestaan) van Miquel Gelabert, Negre uit 2005.
Het was een mooi slot na weer een lange dag schoonmaken, inruimen en opruimen. De keuken is nu echt helemaal gebruiksklaar. Heerlijk!
Vandaag naar Palma om nog wat extra lampjes te kopen en ik heb gisteravond al een mooi biologisch speltdeeg gemaakt voor een heerlijk volkoren spelt brood dat ik daar vanmiddag in die mooie nieuwe oven van ga bakken.

Groet Michiel
zaterdag
mrt122011

Cometa Culinair blog start vandaag!

Mallorca, 12 maart 2011

Na een paar uur onderzoek en vooral gebruikersgevoel, voelt de omgeving van Wordpress het beste aan. De gebruikersinterface, maar ook de fraaie presentatie geven de doorslag. Het is toch al zo lastig om te bepalen wat voor jou de lekkerste blog omgeving is als je nog niet eens weet wat je allemaal wilt gaan delen met de wereld. Tumblr was ook wel cool trouwens.

De keuze om berichten en informatie te delen met de rest van de wereld heb ik al eerder genomen. Via een bevriend reclame advies bureau kwam bloggen voor mij wel als beste uit de bus. Samen met zoonlief de mogelijkheden doorgenomen en na het hiervoor genoemde vergelijk de keuze laten vallen op Wordpress.

Ik ben in mijn prille jeugd al overgoten met eten en drinken. Van huis uit dus. En ja dat heeft zich alleen maar verder ontwikkeld. Meer dan dat zelfs. Het is mijn dagelijks leven geworden. Wat zwaarder aangezet, mijn reden van bestaan. Laten we wel zijn, eten moeten we elke dag en dan kan het maar beter goed zijn. Dat is mijn missie. Lekker koken voor iedereen, die gewoon ontspannen met vrienden, familie of wie dan ook wil genieten van een goed verzorgde lunch of diner of iets anders.

Ik houd van alles. Er is eigenlijk niks dat ik echt niet lekker vind, alles heb ik wel een keer geprobeerd. Ik heb overigens wel zo mijn voorkeuren. Oesters bijvoorbeeld en de Marokkaanse keuken.

Wat ik interssant vind zijn het toepassen van nieuwerwetse bereidingstechnieken, zoals het sous-vide garen of de schuimen uit de spuitbus. Ik experimenteer daar graag mee. El Bulli of Heston Blumenthal hoef ik overigens niet achterna.

In mijn blog zal ik dan ook allerlei ervaringen op kookgebied, apparatuur, recepten, bereidingen, etc. met jullie delen.

Ik hoop dat ik daarin iets kan toevoegen aan de massa's informatie die al voorhanden zijn. Ik reken op jullie terugkoppeling, zodat ik daarin kan voorzien.

Culinaire groet,

Michiel de Vlieger
Page 1 ... 3 4 5 6 7