Facebook & Instagram
MIJN TWEETS
VOLG MIJN SOCIAL LINKS
Doorzoek Cometa Culinair
zondag
aug052012

Wijnbladeren uit de tuin van Daniella

Wijnbladeren uit de tuin van Daniella
Deze week overleg met Daniella Gidaly van DuurSaam Benoordenhout over het begeleiden van schooltuinen voor de Paschalis school in de tuin van Arendsdorp. In de oude bloementuin aldaar is plaats voor een moestuin. Dus .... aan de slag ermee. Hier volgt binnenkort meer over, op deze plek maar ook via het Benoordenhout wijkblad.

Ik zat dus in de tuin van Daniella. Het had geregend, de zon scheen gelukkig weer en we zaten aangenaam buiten, zowat onder de wingerd. Het gesprek ging over moestuinen en wat je zoal uit eigen tuin kunt eten. Van alles, zoals dat enge zevenblad in de sla, maar ook wijnbladeren. Wil je er een paar? het hangt hier vol! Tuurlijk geef maar mee en by the way ik denk dat ik ze met zalm ga vullen, heb ik nog in de ijskast. Bladeren mee naar huis en aan de slag ermee. Ik heb het maar even gefotografeerd, zodat iedereen het goed kan volgen.

Ik heb de bladeren gepocheerd in kokende groentebouillon voor ca. 1 minuut. Drogen op papier en vervolgens een deel gevuld met een mengsel van roomkaas, gerookte zalm en geraspte citroen, het andere deel met gekruid lamsgehakt. Zie de foto's hierna.

Hartstikke lekker en dus zo uit je eigen tuin!

Wie volgt? Wordt vervolgd!

 

zondag
jul292012

Heerlijk Mallorca (5) Slot

Vandaag even iets over tomaten. En wel de inheemse tomatensoort Tomatigues de Ramellet. Een bijzondere tomaat met een dikke rood-groene schil. Het vruchtvlees is stevig en zeer smaakvol. Hier op Mallorca gebruiken ze juist deze tomaten om  hun brood mee in te smeren. Je kan ze lekker raspen, de schil houdt de boel goed bij elkaar. Beetje olijfolie erover en eten. Pa amb Oll heet dat: getoast brood (Pan Moreno) met knoflook ingrewreven, dan de tomaat erover en een beetje olie. Verder wordt deze tomaat hier veel gebruikt voor de sofrito, dé Spaanse tomatensaus.

De ramellet  tomaat is bijzonder omdat hij slecht tegen water kan. Desalniettemin is hij zeer vochtrijk. Deze tomaten zijn er in juli en augustus vooral. Een deel wordt dan opgebonden in strengen (ramellets) en te drogen gehangen voor gebruik in het volgende jaar.

Hier een foto van deze bijzondere tomaten. En dit is een link naar Mallorcaphotoblog met een mooie foto van de strengen. 

zondag
jul222012

Heerlijk Mallorca (4) Tumbet

Van de week kreeg ik van Annemarie, de hulp in de huishouding hier in huis, uit haar groentetuin een prachtig groentepakket om Tumbet (Mallorquinse groenteschotel) te maken. Ik heb het hele recept gedicteerd gekregen en na wat extra vragen was ik er wel uit hoe je Tumbet moet maken. Nu dan de praktijk.

Hieronder heb je alle foto's. Het begint met vlees bakken in een flinke plas olie in een pan. Ik heb kleingesneden lamsbout gebruikt die ik met zout en ras el hanout had ingepoederd. Nadat de gebruinde stukjes vlees uit de olie geschept zijn begint het met de Tumbet. Eerst een grote geschilde aardappel (patata) (uit 's-Horta) in plakken gesneden op hoog vuur in de olie om en om bruinbakken, dan overleggen in een greixonera, zo'n grote geglazuurde bruine aardewerken schaal. In de olie dan de plakjes courgette (calabacin) op hoog vuur om en om bruin bakken. Deze plakjes op de aardappelplakjes leggen. Nu de plakjes aubergine (berenjenas) die je in water hebt geweekt en vervolgens hebt afgedroogd om en om bruin bakken in de pan met de olie. Ik heb hier wat zout overheen gesprenkeld. De aubergineplakjes op de courgette in de greixonera leggen. De olie is op en het vuur kan uit. Snijd een lichtgroene puntpaprika in kleine dobbelsteentjes en doe hetzelfde met 5 tenen knoflook. Verspreid die over de aubergine en nu pak je een grove rasp en een paar hele rijpe tomaten. Rasp ze over de paprika met knoflook en bestrooi daarna met zout en peper uit de molen. De oven is dan inmiddels op 220 graden en zet de greixonera in de oven voor ongeveer een half uur.

Het lamsvlees heb ik met een gefruite ui met een flinke scheut witte wijn en gesneden munt laten sudderen op laag vuur tot gaar. Beetje room erbij nog wat verse munt, wat gemalen peper uit de molen en serveren maar.

vrijdag
jul132012

Heerlijk Mallorca (3)

Even wat verschillende plaatjes van wat ik hier zoal kook. 

 

vrijdag
jul132012

Heerlijk Mallorca (2)

Hier ben ik met het vervolg van de ingemaakte citroenen. De snelle methode heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik kan deze citroenen nu al gebruiken. Een hele lekkere saus die ik daarmee maakte is de volgende:

Gegrilde rode paprikasaus met ingelegde citroen

Gril 3 rode paprikas en ontpit en ontvel ze. Doe de ontvelde paprikas in de blender met twee tenen knoflook, een flinke scheut olijfolie, ingelegde schil van een halve citroen, klein handje verse peterselieblaadjes, een klein handje verse korianderblaadjes, sap van 1 citroen, snufje cayennepeper en zout naar smaak.

Laat de blender draaien tot je een mooie saus hebt. Proef en geniet. Doe het over in een container en zet een dag weg voor gebruik. Wordt echt nog lekkerder! De saus is heerlijk met een salade van slaharten, zie de foto. Ik deed er nog gehakte en geroosterde walnoot overheen.

Dat deed ik dus met de snelle ingelegde citroenen. Voor de langzame versie ga je als volgt te werk:

Neem een grote 1,7 liter weckpot en kook deze uit. Snij 8 biologische citroenen (geen bestrijdingsmiddelen en geen aangebrachte was op de schil) en boen ze nog even onder water. Snijd ze kruislings in zodat de 4 parten nog aan elkaar zitten. Stoor tussen de parten zeezout en druk de parten weer aan. Leg de citroenen strak in de pot. Voeg een paar peperkorrels, een paar kardemompeulen en enkele laurierbladeren toe. Zie er op toe dat de citroen stevig onder rand van de pot vastzitten. Giet er het sap van 2 uitgeperste citroenen bij en vul de pot zodat de citroenen onderstaan met kokend water. Deksel dicht en minimaal 2 maanden op een donkere plek wegzetten.

Bij gebruik vis je er een citroen uit met een lepel. Spoel de citroen goed af om het zout weg te spoelen. De pitten er ook uit en de rest kan je allemaal gebruiken.

Hoe langer in de pot hoe rijper de smaak. Ik heb ze laatst van een paar jaar oud gegeten en ook die zijn nog heerlijk.

Er wil wel eens een wit schimmel op de citroen die boven het vocht uitsteekt neerslaan. Je kan het van de citroen afspoelen en de citroen gewoon gebruiken.

Deze versie is natuurlijk nog lekkerder dan de snelle methode.