Facebook & Instagram
MIJN TWEETS
VOLG MIJN SOCIAL LINKS
Doorzoek Cometa Culinair
vrijdag
mrt202015

Catch of the day swimming in veggies

Today I will post in English for all my foreign friends/readers.
I bought some very fresh cod this morning to prepare a Maroccan style fish dish.
You need
700 grams of cod filet, skin removed, divided in 8 pieces
1/2 of a big carrot, peeled and diced in miniscule cubes
1 pointed sweet pepper diced in miniscule cubes
2 stalks of celery, shaved with a peeler and diced in miniscule cubes
2 garlic toes, peeled and finely minced 
15 mangetouts very thinly sliced 
1/2 ts Ras al Hanout 
1/2 ts curcuma
quite a pinch of crumbled saffron
2 bay leaves
1/3 bunch of cilantro fineley chopped including the thinner parts of the stems
1 Maroccan lemon, pitted and finely chopped
150 ml dry white wine
1/2 ts salt
several twists of freshly ground pepper

HowTo
Heat some oliveoil in a pan and add pepper, carrot and celery. Stir to fry the veggies for some minutes and add the garlic. Bake some more then add Ras al Hanout,, curcuma, bay leaves, salt, pepper, saffron and the lemon. Stir to mix and add the wine. Cover the pan, turn the heat low and let the veggies simmer for some time till the carrotcubes are al dente. This is the moment you add the mangetout and the cilantro. Turn of the heat. Give it a stir and adjust to your liking. Maybe add some wine if the veggies are rather dry. They should be smooth not dry or liquid.
Put the pieces of cod in a nice earthenware casserole and spoon the veggiesauce on top of the cod so they are covered.
Put the casseole in a preheated oven at 1600C for some 20 minutus or till the fish is cooked. 

Serve with a green salad and add some smoked pepper to your dressing. Use French bread to scoop up the juices.

PS. Because you can't see the fish you may name it drowned fish in veggies as well :-)

donderdag
jan222015

Een hele bijzondere lunch

Vorige week woensdag had ik wel een hele bijzondere opdracht. De dochter van een relatie vroeg mij of ik voor een terminale vriend (André) van haar en zijn vrouw wilde koken, zodat ze nog even van een ontspannen lunch met elkaar konden genieten.
Zoiets had ik nog nooit gedaan. Het schrok me niet af en ik vond het bijzonder dat ik daarvoor gevraagd werd. Graag wilde ik de lunch voor hem verzorgen.
De lunch was dus vorige week. Ik was er om 12 uur en na over en weer kennis gemaakt te hebben ben ik in de open keuken aan de slag gegaan. André lag op een bed in de kamer met uitzicht naar de open keuken. De tafel naast zijn bed en een paar stoelen eromheen.
Ik had een vijftal kleine hapjes voor André en zijn vrouw gemaakt. Hij wilde nog wel zachte vis en andere zachte ingrediënten eten.
André’s dagen waren echt geteld. Hij had misschien nog een week te leven. Zijn ogen waren enorm helder en keken je warm, intens en geïnteresseerd aan. Veel kon hij niet meer. Met hulp van zijn vrouw zat André op de rand van zijn bed aan de eettafel.
Gang voor gang heb ik gepresenteerd en toegelicht. André wilde graag alles weten over het eten. Dat was ook zo mooi om zo dichtbij te zijn met de open keuken en vlakbij de intimiteit van André en zijn vrouw. Koken bij klanten brengt dat met zich mee. Je bent vlakbij ze. André maakte emotie en sentiment in me los. Ik voelde me echt begaan met zijn lot en haar alleen zijn straks na zijn dood.
Na het eten en opruimen ben ik er aan tafel even bij gaan zitten met een kopje koffie. We hebben nog even rustig kunnen praten over zijn naderende dood. Ze waren beiden een en al rust. Ik vond dat heel bijzonder. Met een warme hand en “till we meet again” ben ik vertrokken.
Ontroerd ben ik naar huis gereden. Zijn prachtige blauwe, warme en intense ogen zal ik niet meer vergeten.
André is zondagnacht 18 januari overleden.

 

vrijdag
jan162015

Zalmbombes 

Voor een stuk of 10 zalmbombes.

500 gram gerookte zalm
150 gr wilde rijst mix
2 el citroen mayonaise
150 gram Feta kaas verkruimeld
10 cherrytomaatjes in kwarten gesneden
Handje kervel
Nodig: ramequins  Ø10cm, dun plastic folie.

Garnering: Cherrytomaatjes, limoen en kervel

Kook de rijst volgens de aanwijzingen, maar gebruik groentebouillon i.p.v. water. Afgieten en afkoelen. Meng de afgekoelde rijst met de mayonaise, Feta, tomaatjes en fijngesneden kervel.
Proef even en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.
Plooi de folie in een paar ramequins zodat het folie over de rand hangt. Nu leg je stroken zal in de bakjes zodat de zalm de bakjes geheel bedekt. Gebruik stukjes anders ben je zo door je zalm heen. Ik knip de zalm met een schaar. Laat de zalm ook iets overhangen. Doe nu voldoende rijstmengsel in de bakjes tot net onder rand. Druk aan en vouw de zalm eroverheen. Pak de punten van de folie en draai die aan. Trek de bombe uit de ramequin en draai de folie strak om de bombe. Plaats in de ijskast tot gebruik. Bij gebruik folie verwijderen en met een scherp, nat mes de bombe halveren. Serveren met een lekkere salade met limoendressing. Garneren met stukjes tomaat, limoen en kervel.

vrijdag
okt032014

De Markthal in Rotterdam

Vandaag een bezoekje gebracht aan de Markthal in Rotterdam. 
Architectonisch echt geweldig. Verder hele mooie stands (kramen is niet van toepassing).
Het ziet er allemaal superchique en verzorgd uit. Zo op het oog mooie produkten van velerlei pluimage.

Een bezoek meer dan waard.

dinsdag
jul152014

IJskast restant Koolrabi

Nodig:

1 koolrabi
½ verse geitenkaas
150 ml geitenmelk
1 handje basilicum blaadjes
1 ei
Zout en peper uit de molen
Ovenschaal 

Bereiding:

Schil de koolrabi, snijd in dunne plakken en halveer deze. Kook de plakken in gezouten water tot beetgaar. Haal uit het water.

Intussen: verwarm de melk en laat de kaas er zacht in worden. Maal er flink peper uit de molen bij.

Giet alles in een hoge bak, voeg de blaadjes basilicum toe en maak er een homogene massa van met de staafmixer.  Als het mengsel iets is afgekoeld het ei erbij mengen met de staafmixer.

Breng op smaak met het zout.

Giet een beetje saus in een ovenschotel en schik er dakpansgewijs de koolrabi helften in. Overgiet met de rest van de saus en plaats in de voorverwarmde hete lucht oven met bovengrill aan op 1800C.

Gedurende ca. 20 minuten in de oven/grill tot de bovenlaag mooi bruin gekleurd is.

Dit is een echt bijgerecht. Er hoort iets hartigs naast. Dat zou vlees of vis kunnen zijn. Wij eten het met een pittige tomatenrelish, maar ook de Chinese saus van mijn vorige recept is er lekker bij.