Facebook & Instagram
Doorzoek Cometa Culinair
VOLG MIJN SOCIAL LINKS
MIJN TWEETS
vrijdag
mei052017

Prei-Zalmrol met Noedels

Ingrediënten:
Restjes prei ca. 300 gram
1 el boter
2-3 el Pernod/Ricard
Edelgistvlokken
Wasabi Furikake
Crème Fraîche
Citroensap
Gemalen  peper
250 gr gerookte zalm plakken ijskoud
Plasticfolie
1 pak Udon Noedels voorgekookt 200 gr
Geroosterde sesamolie
Sojasaus
Witte wijn of Sake

 

Bereiding:
Snijd de kontjes prei in hele dunne plakjes en was ze zorgvuldig.
Smelt de boter op laag vuur in een pan met dikke bodem. Doe de gewassen prei erbij roer goed door en giet de Pernod erbij en doe het deksel op de pan. Laat op heel laag vuur smoren tot de prei zacht en gaar is, ca. 10 minuten. Dan gaan de gistvlokken, de wasabi mix en crème fraîche erbij. Wederom goed doorroeren en naar smaak citroensap en gemalen peper toevoegen. Vuur uit en laten afkoelen. Leg het plastic op je aanrechtblad en bedek overlappend met de ijskoude zalm (is steviger) in een vierkant van ca 25 x 25 cm. Maal er peper overheen en spreid de prei erover uit. Je maakt een grote zalmsushi rol. Til het plastic aan jouw kant op en beweeg van je af, zodat de zalm omklapt en je al tillend en rollend een mooie zalmrol vormt.  Snijd deze diagonaal in dikke plakken en zet apart.
In een steelpan giet je de sesamolie, de wijn en de sojasaus. Doe de noedels erbij en warm zachtjes op. Schep om zodat de aan elkaar gekleefde noedels loskomen. Warm de noedels 5 minuten goed door, de noedels garen hierdoor nog wat.  Leg wat noedels op een bord en leg er enkele plakken zalmrol op. Garneer met wat Japanse mayonaise en met wat je verder in huis hebt. In mijn geval een beetje haringkaviaar met knoflookscheuten, maar bieslook is ook prima of nog een snufje wasabi furikake.

Hier nog een paar foto's:

maandag
jan162017

Romanesco

Ingrediënten (2 p)

1 Romanesco bloemkool
Olijfolie
1 ui in fijne brunoise
2 tenen knoflook fijngesneden
50 ml witte wijn
1 tl gedroogde marjoraan
2 el gehakte Taggiasche zwarte olijven
1 blik tomaat in stukjes
Zout en peper

Peterselie om te garneren

Bereiding:
Snijd de roosjes van de Romanesco en was ze. Fruit de ui en de knoflook in een pan met dikke bodem in wat olijfolie. Voeg daarna de Romanesco roosjes toe en bak ze even mee. Blus af met witte wijn en doe dan de gehakte olijven, de marjoraan en de tomatenstukjes met sap erbij. Roer even goed door en verdeel gelijkmatig op de bodem. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat alles achtjes pruttelen tot de Romanesco beetgaar is, circa 10 minuten. Controleer tussendoor of het niet te hard gaat, anders doe je even een plaatje onder de pan.
Als de Romanesco naar je zin is strooi er dan een beetje zout en peper over en garneer met wat peterselie. Serveer het in de pan, eventueel met wat brood erbij.


Voor al uw culinaire vragen of opmerkingen mail naar michiel@cometaculinair.nl

 

 

zondag
feb072016

Suikerkoekjes

INGREDIËNTEN (ca. 30 stuks)

  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram vanillesuiker
  • 200 gram boter
  • 1 ei
  • 400 gram bloem

Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en boter romig. Voeg dan het ei toe en roer tot deze helemaal is opgenomen.

Voeg het bloem toe en meng tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en leg het minimaal een uur in de koelkast.

Het deeg rol je uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik niet te veel bloem, omdat het recept al veel bloem bevat gaan de koekjes anders te ‘bloemerig’ smaken.

Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 10-12 minuten op 180 graden. Kleine koekjes bak je iets korter. Als de randjes van de koekjes goudbruin beginnen te kleuren kun je ze uit de oven halen. De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus iets afkoelen voordat je ze op een rooster legt.

zondag
aug092015

Mallorquinse bonenschotel

Nodig:
500 gram verse sperzieboontjes
1 grote witte ui, in fijne brunoise gesneden
1 rode paprika, in fijne brunoise gesneden
1 grote vleestomaat, geschild en grof gesneden, vocht erbij!
2 tenen knoflook, fijn gehakt
1 el gedroogde oregano
Paar flinke lepels olijfolie
Groot glas witte wijn

Bereiding:
Zet een grote pan met dikke bodem op hoog vuur met de olie erin en bak hierin de paprika aan. Voeg de uien toe en de knoflook. Bak en roer tot de knoflook een beetje bruin wordt. Dan de tomaten erbij. Goed doorroeren en meebakken. Vervolgens de witte wijn erbij en alles laten inkoken onder af en toe roeren tot een dikke nog licht vloeibare massa. Vuur uit. Klaar.

Intussen haal je de boontjes af en snijd je ze in kleinere stukjes. In een grote pan met flink gezouten kokend water blancheer je de bonen tot ze net gaar zijn. Afgieten en afspoelen met koud water. Klaar.

Tot zover je mis en place. Dat kan dus goed van te voren. Dan wel alles opbergen in de ijskast.

Voor het ter tafel brengen verwarm je het paprika-ui-tomaat mengsel en warm je er de gekookte boontjes in op. Schep alles over in een leuke schaal, maal er nog wat peper over, wat gehakte peterselie en aan tafel!

 

 

 

donderdag
apr022015

Black pasta with brown shrimp sauce

Ingrediënten (2 pers.)

120 gram zwarte pasta

1 el roomboter
½ rode ui in brunoise
1 knoflookteen, fijn gehakt
½ blokje garnalenbouillon
1 el citroensap
75 ml melk
½ tl geelwortelpoeder
1 binnenblad van bleekselderij in fijne brunoise
1 el fijngehakte zwarte olijf
1 el fijngehakte rode paprika
1 ½ el fijngehakte dragon (inclusief steeltjes)
 1 ½  el boter
snuifje Piment d' Espelette
100 gram Hollandse garnalen

Bereiding

Zet een grote pan met 1 ½ liter water op het vuur.

Vervolgens: Smelt de 1 el boter in een steelpannetje en voeg ui, bouillonblokje en knoflook toe. Zachtjes laten pruttelen tot alles zacht is. Voeg eerst de citroensap en dan de melk en geelwortel toe. Roer door en laat iets koken en binden. Haal van het vuur.
Voeg dan bleekselderij, olijf, paprika, dragon, piment de Espelette en boter toe. Roer door dat alles goed gemengd is en de boter gesmolten.
Breng op smaak met peper en misschien nog wat zout.

Het water zal inmiddels wel koken. Voeg de pasta toe en kook 6-8 minuten tot gaar.

Als de pasta gaar is giet je deze af door een zeef en meng je een beetje olijfolie door de pasta.
Met een lange pincet en een lepel maak je een mooie rol van de pasta op een (warm) bord. Doe dat twee keer.

Roer de garanalen door de warme saus en verdeel deze over de pastarollen op de borden. Sprenkel er nog wat groen over voor de presentatie en serveer.